Kenmerken van onze school

Wij willen een school zijn waar ieder kind telt en gekend wordt. Daarom hebben wij gekozen voor adaptief onderwijs. Dit houdt in dat wij het onderwijs aan willen laten sluiten op de behoefte van ieder kind. Daarbij staan drie behoeften centraal: relatie,competentie en onafhankelijkheid. Kinderen hebben behoefte aan een relatie: zij willen het gevoel hebben dat mensen hen waarderen en met hen om willen gaan. Daarnaast willen ze zich competent voelen: ze hebben behoefte aan zelfvertrouwen, aan gevoel van eigenwaarde en willen gewaardeerd worden voor wat ze presteren. Met onafhankelijkheid wordt bedoeld dat de kinderen het gevoel hebben dat ze iets kunnen ondernemen, zonder dat anderen hen daarbij moeten helpen.

We vinden het belangrijk dat kinderen later zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren in een steeds veranderende samenleving. De kinderen worden gestimuleerd om zelf oplossingen te zoeken voor problemen en hier de verantwoordelijkheid voor te dragen. Ook proberen we in onze interactie met de leerlingen uit te gaan van hun belevingswereld.